Számítógép hálózatok

Vezetékes- (LAN) és vezetéknélküli (WiFi) hálózatok tervezése és építése. Aktív hálózati eszközök (router, switch, access point) beállítása.

Szolgáltatás

Hálózati szolgáltatásaink

tool symbol

Hibaelhárítás

Bővebben

Nem elérhető a szerver? Lassan töltenek be a weboldalak? Valami nincs rendben?

Hívj minket és megkeressük a probléma okát, legyen gond akár a kábelezéssel, akár az eszközökkel vagy azok beállításaival.

wheel symbol

Tervezés és kivitelezés

Bővebben

Új iroda vagy telephely? Vagy a már meglévő hálózat bővítése / cseréje a cél?

Legyen szó akár a kábelezésről, akár az aktív hálózati eszközök bővítéséről / cseréjéről, felmérjük az igényeket, a lehetőségeket és ezek alapján kiválasztjuk a legjobb megoldást!

WiFi hálózatok

Bővebben

Lassú a csatlakozás és állandóan ledob? Csak pont ott nincs ahol használnád?

Megoldást ajánlunk a WiFi hálózat problémáira is. Ezenkívül nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságra, ugyanakkor a kényelmes használatra is (pl. jelszavak, captive portál, QR kód vagy NFC tag használatával).

globe symbol

Hálózati eszközök beállítása

Bővebben

Az aktív hálózati eszközök (router, switch, WiFi AP, tűzfal) megfelelő beállítása nem minden esetben egyszerű feladat: a beállításokat nagyban befolyásolják a felhasználás igényei, a hálózat felépítése és persze a rendelkezésre álló eszközök képességei.

Hívj minket, hogy a lehető legtöbbet kihozhasd a hálózatodból!

Karbantartás / felügyelet

Bővebben

Váratlan hibák mindig előfordulhatnak, amit a legnagyobb gondossággal sem lehet előre látni. Ugyanakkor, a problémák jelentős része rendszeres karbantartással megelőzhető. Ez különösen igaz akkor, amikor a probléma egy biztonsági rés kihasználásból ered, ami általában megelőzhető az eszközök rendszeres szoftver frissítésével.

Ha érdekel karbantartási szolgáltatásunk, nézd meg havidíjas szolgáltatásainkat!

armor symbol

Hálózati biztonság

Bővebben

Az informatikai rendszerek biztonsági kérdései mára megkerülhetetlen témává váltak. Ez természetesen érinti a hálózatokat is, legyen szó WiFi hozzáférésről, a belső hálózat (LAN) hozzáférhetőségéről vagy a távoli elérésekről (pl.: VPN, távoli asztali kapcsolat).

A lehetőségek itt is sokfélék, a megfelelő megoldás kiválasztásához kérd segítségünket!

Röviden

Informatikai hálózatok

Napjainkban a számítógép hálózatok kiemelt jelentőséggel bírnak: összekapcsolják gépeinket és szervereinket (legyenek azok bárhol a világon) és biztosítják az internet elérést mindenféle eszközünk számára. Ezen túlmenően ugyanez a hálózat biztosítja a modern vezetékes telefonok működését, továbbítja a biztonsági kamerák képeit és lehetővé teszi videók, filmek, TV műsorok nézését.

Elvárás a gyors és megbízható működés, úgy hogy a fenti felhasználási módoknak mind-mind más igényeket támasztanak a hálózattal szemben. És akkor még nem is beszéltünk a biztonságról: hiszen nem örülnénk, ha biztonsági kameráink képeit a szomszéd ruhaboltból tudná nézegetni egy vásárló, csak mert felcsatlakozott a WiFi hálózatunkra…

Bármilyen jellegű hálózati problémád van, keress minket bizalommal és segítünk!

Miért mi?

Amit nyújtani tudunk

Tervezés, kivitelezés, hibaelhárítás

Szakértelem, tapasztalat

A kábelezés esztétikus kialakítása

Minőségi termékek, kiváló ár/érték arány

Kérdések-Válaszok

GYIK

Milyen gyártó eszközeivel foglalkoztok?

Elsősorban Mikrotik, Ubiquiti és D-Link eszközöket ajánlunk, mert tudásban, megbízhatóságban és árban jól illeszkednek a mikro- és kisvállalkozások igényeihez és lehetőségeihez.

Ezenkívül rendelkezünk szaktudással és tapasztalattal Cisco valamint HP / Aruba termék esetén is, így segítséget tudunk nyújtani olyan vállalkozásoknak is, ahol ezek a gyártók vannak jelen. Jellemzően ez középvállalkozásokra nagy nagyvállalatokra igaz.

A fenti felsorolás természetesen nem azt jelenti, hogy más gyártmányú eszközök esetén biztosan nem tudunk segíteni, csupán azt, hogy ezek a gyártók vannak nálunk a fókuszban.

Mi a VPN?

A VPN a Virtual Private Network, azaz a virtuális magánhálózat rövidítése. Ez a technológia lehetővé teszi a biztonságos kapcsolódást egy magán hálózathoz (pl. a belső céges hálózathoz), egy olyan publikus, nem biztonságos hálózaton keresztül mint amilyen az Internet.

De miért lehet erre szükség? Sokszor igény (pl. távmunka esetén), hogy a dolgozók elérjék azokat az erőforrásokat és fájlokat, amik normál esetben csak a cég belső hálózatából érhetőek el. Ilyenkor viszont nagyon fontos szerepet kap a biztonság, hiszen fontos, hogy csak az férjen hozzá a hálózatunkhoz aki erre valóban jogosult, illetve azt is biztosítani kell, hogy a céges adatok biztonságosan haladjanak át a hálózat kevésbé biztonságos területein is. Ezek megoldására a különböző VPN technológiák a legalkalmasabbak.

Mik az aktív- illetve passzív hálózati elemek?

Kissé pongyolán, de gyakorlatiasan megfogalmazva minden olyan eszközt, ami a hálózatban árammal működik, aktív eszköznek nevezünk. 🙂 Ilyen például a router, a modem, a tűzfal, a switch és WiFi AP (access point).

Szintén pongyolán, de gyakorlatiasan: a passzív hálózati elemekhez tartozik maga a kábelezés, a kábelcsatornák, a különféle csatlakozók és elosztók, valamint a rack szekrények.

Mi a captive portal?

A Captive portál egy weboldal, ami bejelentkezési felületet biztosít a hálózatot (jellemzően internetelérést) használni akaró emberek számára. Általában vendég WiFi hálózatoknál használják, mert sokkal jobban szabályozható vele a használat, mint egy falra kiírt jelszóval.

Mindenkinek egyedi hozzáférést lehet adni, így egyénileg szabályozható az elérhető sebesség, az összes forgalmazott adatmennyiség és az, hogy meddig használható az internet elérése (pl. egy szálláson 2 napra adható hozzáférés, ha a vendég 1 éjszakát tartózkodik).

A portál kialakításának is rengeteg variációja van: lehet csatlakozni felhasználó névvel és jelszóval vagy csak a felhasználási feltételek elfogadása után (ez pl. népszerű plázákban vagy vonatokon). Van lehetőség Facebook integrációra is, így az tud csatlakozni akinek van Facebook fiókja (ebből a csatlakozási módból a vállalkozás is rengeteget profitálhat, mert sok információt megtudhat a felhasználók koráról, neméről, a visszatérő vevők arányáról, így akár célzott ajánlatokat is lehet adni). De akár arra is van lehetőség, hogy az internet elérését pénzért biztosítsa a a captive portál.

A fentiekből látszik, hogy egy captive portál elég szerteágazó célokat szolgálhat és többféle megvalósítása elképzelhető. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy ilyen rendszer, keress minket bizalommal.